Aanbod voor bedrijven
Lees meer

Slaapproblemen

Slapen: we doen het allemaal en iedereen heeft wel eens last van slapeloosheid

Iedereen heeft er weleens last van: een nacht slecht slapen. Tja, dat gebeurt gewoonweg en dat kun je heel goed hanteren. De volgende nacht slaap je goed en zit je weer lekker in je energie. Vervelender wordt het als het om (korte) periodes van slapeloosheid gaat. Dit zie je vaak in tijden waarin er veel stress is door ongewone gebeurtenissen zoals: ziekte, dreigend ontslag, een overlijden, financiële zorgen etc.. Periodes waarin mensen zich zorgen maken. De klachten zijn dan vaak: moeite met in slaap komen, lang wakker liggen of 's ochtends heel vroeg wakker worden en niet meer in slaap vallen. Over het algemeen verdwijnen deze klachten als het leven zijn normale loop weer neemt.

Een derde van de volwassen Nederlanders zegt regelmatig of vaak last te hebben van slapeloosheid. Zelfs 10 % van de Nederlanders heeft chronische slapeloosheid. Dit houdt in dat je langer dan een maand problemen hebt met inslapen, doorslapen en/of te vroeg wakker worden, zonder dat er uitzicht op verbetering is. Deze chronische slapeloosheid noemen we ook wel insomnie.

Het wordt een slaapprobleem wanneer de slapeloosheid niet vanzelf overgaat en het klachten oplevert in je dagelijkse functioneren. Je kunt dan denken aan: vermoeidheid overdag, slaperigheid, concentratiegebrek, prikkelbaarheid, minder goed functioneren of presteren.

Wanneer je veel last van stress hebt, dan kan dit ook je slaappatroon beïnvloeden. Soms is de vraag: krijg je nou stress van slaapproblemen of krijg je juist slaapproblemen omdat je zoveel stress in je leven ervaart.

Een groot deel van de mensen met slaapklachten doet er niets aan en laat het voor wat het is, met alle negatieve gevolgen van dien. Of mensen gaan zelf dokteren, nemen bijvoorbeeld een slaapmutsje of gaan experimenteren bij allerlei middeltjes die over het algemeen niet helpen. Van de mensen die met hun slaapprobleem naar de huisarts aan, krijgt een ruime meerderheid een slaappil voorgeschreven. Aan slaapmedicatie kleeft een groot nadeel: het neemt de oorzaak niet weg en het kent vervelende bijwerkingen, waaronder een risico op verslaving. Daarom is het verstandig om zelf het heft in handen te nemen en de oorzaak weg te nemen.

Hoe dan ook, het is belangrijk om slaapproblemen goed aan te pakken. Als je voldoende en lekker slaapt ben je beter bestand tegen stress, kun je gemakkelijker omgaan met de druk van alle dag, voel je je vitaal en heb je voldoende energie.

Vragen of een afspraak maken? Neem gerust contact op.
Slaapcoach Leeuwarden.
"Goed slapen is de basis voor een leven met voldoende energie"